Oppkast og diarè hos hund

Fra tid til annen opplever man at hunden blir dårlig og begynner å kaste opp og får diarè

Dette kan komme ganske fort, i løpet av en dag så kan hunden begynne å bli dårlig : andre ganger kommer det gradvis.

Årsaker til oppkast/diarè kan være flere. Noen vanlige årsaker er:

  • Mage/tarminfeksjon. Hunden har fått i seg noe ute på tur. Den kan ha spist noe råttent eller snust på avføring til en annen hund som har hatt noe bkaterie/virus infeksjon i mage/tarm. Den kan ha spist noe matrester fra oss som den ikke har tålt
  • Systemisk sykdom. Ved for eksempel nedsatt funksjon av lever/nyrer fjernes ikke avfallstoffer fra kroppen som normalt, og dette kan gi symptomer på oppkast. Ved livmorbetennelse på tispe kan hunden også bli påvirket av giftstoffer fra bakterier i livmoren og etterhvert få oppkast/diarè i tillegg til andre symptomer.
  • Obstruksjon av tarm. Ved fremmedlegeme som blokkerer tarmen vil dette resultere i at innholdet i tarmen hindres fra å bevege seg bakover i tarmen, og gass/tarminnhold stopper opp. Dette fører til oppkast, men ved delvis obstruksjon av tarm kan noe flytende innhold passere og vi får i tillegg diarè. Hos gamle hunden kan tumores blokkere tarm og forårsake synptomene.
  • Forintolleranse/allergi: Ved forintolleranse/allergi reagerer tamen på innholdet og tarmen blir betent og kan ikke ta opp så mye væske som den burde. Det kan også bli så betent at væske lekker over fra blodkar og ut i tarmen. Dette gir diare og nedsatt absorbsjon av næringsstoffer da tarmtottene blir påvirket.
  • Massiv parasittinfeksjoner vil også kunne gi oppkast/diarè( spolorm, giardia etc.)
  • Forgiftning. Ulike forgiftninger kan gi symptomer som oppkast/diarè

Derfor er det viktig med en god sykehistorie og klinisk undersøkelse med evt blodprøver/urinprøve/røntgen  for å finne ut årsaken til problemet.Først da kan man gi rett behandling

Ved ren mage/tarminfeksjon finnes det melkesyrebakterier for å bedre floaen i tarmen slik at bakterier/virus utkonkureres av gode bakterier. Det finnes også spesialfor som er lettfordøyelig og skånsomt for tarmen som kan være god behandling. Hunden kan få kvalmestillende og væskebehandling om den er blitt veldig dehydrert.

Oppdages det systemisk sykdom som underliggende årsak til diareen må dette også behandles. Det finnes ulike behandlinger for nyre/leversvikt og er livmorbetennelse årsak må ofte tispa fjerne denne for å bli frisk. Har hunden et fremmedlegeme som hidrer passasje må dette også fjernes/hjelpes til å passere på normal måte

Viser det seg at hunden  har forallergi/intolleranse vil forbytte eliminasjonsdiett være et viktig redskap for å få hunden bedre

Parasittinfeksjoner behandles med medikamenter

Ved forgiftning er det viktig å vite hva hunden kan ha fått i seg. Noen ting har man motgift mot, andre forgiftninger krever støttebehandling som væskebehandling intravenøst,kvalmestillende etc.

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s